Bercerita pasal Reflexology mesti ramai yang terbayangkan akan batu-batu tajam yang ditanam di dalam simen sepertimana yang terdapat di kebanyakkan taman-taman permainan. Tapi apa sebenarnya tujuan reflexology yang menggunakan batu2 nie?? Jom kita tengok dulu apa fungsinya .
Ketahuilah bahawa tapak kaki mempunyai titik-titik yang berkait dengan organ dalaman dan juga luaran badan manusia. Jika ditekan di satu-satu sudut tapak kaki dan merasa sakit, itu bermakna terdapat masalah di dalam badan. Dalam erti kata lain ia boleh mengesan penyakit seterusnya mengubatinya melalui tapak kaki. Oleh itu, batu kecil yang disusun lebih dikenali sebagai batu refleksologi mampu mengatasi masalah dalaman dan luaran badan selain dapat menghilangkan tekanan. Dengan berjalan dan memijak secara perlahanlahan, batu kerikil dan batu sungai tersebut akan menekan titik-titik di bahagian tapak kaki.
.
Menurut ilmu perubatan Cina, tapak kaki mempunyai lebih 60 titik akupunktur. Di bahagian tengah tapak kaki, terdapat titik akupunktur organ dalaman seperti hati, jantung, pankreas, perut, buah pinggang, limpa dan tulang belakang. Manakala bahagian hujung tapak kaki iaitu bahagian jari terletak mata, otak, telinga, tiroid, timus, esofagus dan paru-paru. Bahagian tumit pula terletak titik organ saraf siatik, apendiks, pundi rektum dan organ pembiakan dan lutut. Jika pengguna mengamalkan kaedah refleksologi ini, mereka dapat menghilangkan tekanan dan membantu melancarkan peredaran darah serta mampu merawat bahagian yang bermasalah.
.
Malangnyer dengan tuntutan hidup pada zaman sekarang terutama di bandar2 besar menyukarkan kita untuk melakukan aktiviti tersebut tapi kini anda boleh refleksologikan tapak kaki anda bila-bila masa diperlukan dan di mana jua anda mahu sambil melakukan aktiviti harian anda dengan adanya 'Selipar Reflexology'. Produk Terbaru Reflexology Magic Slipper dari AS Health , Hanya Beharga RM120.00 shja. .
#aslegacy #aliffsyukriterlajaklaris #reflexologyslipper #reflexology #like4likes #likeforlikes #aslegacysetiawangsa #aslegacywangsamaju #aslegacykeramat #aslegacyampang #aslegacygombak #aslegacybangsar #aslegacymelawati #aslegacysentul

14

0