SIAPA YANG JENIS LAPAR JE 24 JAM🤭🙋‍♀️🙋‍♀️
.
Okay jom try follow 8 tips mudah saya bagi ni. Saya selalu amalkan tips no2& 4 berkesan tau!!! 😍
.
1️⃣ bila waktu makan make sure ada portion protein yang cukup. Ayam, ikan, telur atau apa sahaja sumber protein dengan cara masakan yang sihat ya. Boleh kekal kenyang lebih lama 🔛
.
2️⃣ minum air kosong bukan air yang berkalori seperti air manis, air gas. Ni boleh elakkan kita dari asyik rasa nak mengunyah je.
.
3️⃣ next time bila rasa lapar, try snacking buah dari makan jajan la kerepek la. Especially buah yang mengandungi banyak air macam tembikai, kiwi, orange.. sedap pun sedap kan 😍
.
4️⃣ selalu gosok gigi. Nak makan pun rasa sayang je sebab nanti kena gosok gigi lagi. Tips tanak makan macam2 waktu malam ialah gosok gigi seawal pukul 9 malam 👍🏼
.
5️⃣ makan laju2 nak ke manaaaa? Take it slow... practice kunyah 40x. Lagipun itu sunnah kan ♥️ bagi makanan hadam properly.
.
6️⃣ banyakkan makan sayur hijau dalam meal harian. Ni pun akan buat korang kekal kenyang lebih lama selain dari tips elakkan sembelit juga.
.
7️⃣ bila rasa boring nak makan je.. cuba gantikan rasa boring tu dengan bersenam. Isi masa lapang dengan aktiviti berlawanan dari makan, makan dan makan lagi.
.
8️⃣ tido je lah lagi baik. Mana la tak asyik nak makan je.. tido lewat layan movie, scroll ig, main game... pastu perut mula la kruk krak lapar. Cuba tido awal.. settle masalah ✅
.
Selamat mencuba tips ni semua ok! Tag kawan2 untuk share tips ni dengan dorang gak 👇🏼
.
#getfitnowonline #teamsuriatiomar #kurus #singapore #putrajaya

0

0